Diş eksikliğinde kaybedilen işlevsel özellikler, konuşma ve estetik görünümün yeniden kazandırılmasını hedefleyen çeşitli protezler kullanılarak, fonksiyon ve estetiğinin yerine getirilmesi çalışmalarının tümüne protetik restorasyonlar adı verilir. Uzman diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen protetik restorasyonlar, genel olarak diş protezleri temelinde hareketli protezler, sabit protezler ve implant üstü protezler olarak sınıflandırılmaktadır.

Protetik Restorasyon Tedavi Süreci ve Sonrası

Hastaya uygulanacak olan protezin çeşidine göre tedavi süreci değişiklik göstermektedir. Sabit protezler için ortalama 4 seans, hareketli protezler için yaklaşık 5 seans gerekmektedir. Prova seansları ile beraber ortalama 1-1.5 ay gibi bir zamanda hasta protezini kullanabilir. Tedaviye alışmak için geçmesi gereken süre; yaklaşık olarak 4 veya 6 hafta arasında farklılık göstermektedir. Yapılan protezler ve tedaviler çok başarılı olsa da alışma süreci muhakkak yaşanmaktadır. Hastaların bu süreçte kararlı bir şekilde protez kullanımını sürdürmeleri halinde, protez adaptasyon süreci tamamlanır. Alışma sürecinin kolayca atlatılması için olası oynama veya vurma durumlarında diş hekimine giderek bu bölgeler düzeltilmelidir. Protetik restorasyon tedavisinin ortalama süresi beş senedir. Hastaların protezlerini zaman içerisinde oluşan ağız değişikliklerine göre ayarlatması oldukça önemlidir. Protezlere protetik restorasyon uygulamalarının yapılması gerektiği; protezlerin bollaşıp düşmeye başlaması ve bir şeyler tüketirken zorluklar yaşanması gibi durumlar söz konusu olduğunda anlaşılmaktadır. Düzenli hekim kontrolleri gerçekleştirildiği takdirde ufak sıkıntılar kolayca giderilecektir.

Protetik Diş Tedavileri Nelerdir?

Günümüz diş hekimliğinde toplamda 8 farklı ana uzmanlık dalı bulunmaktadır. Protetik diş tedavi yöntemleri de bu 8 uzmanlık alanından biridir. Dişlerin farklı sebeplerden dolayı kaybedilmesinden dolayı ağızda oluşan boşluk, kişinin çiğneme ve konuşma gibi fonksiyonlarının aksamasına olumsuz etkilenmesine sebebiyet verir. Temelde protetik diş tedavilerinde amaç kaybedilen dişin yerine farklı protez türleri uygulamaktır. Protez tedavileri, prostodontist (protez uzmanı) hekimler tarafından uygulanır. Protetik diş tedavisi uzmanı bu hekimler, diş hekimliğine ek olarak prostodonti ana bilim dalı içinde eğitim görür. Prostodontistler, ağız içi sabit ve hareketli protez uygulamalarının yanı sıra kanal tedavisinden sonra bu dişin porselen kuronlarla desteklenmesi ile de ilgilenmektedir.