Önemli ölçüde çürüyen ya da enfekte olan bir dişi onarmak ve kurtarmak amacıyla kullanılan yönteme kanal tedavisi denir. Kanal tedavisi gerektiren durumlarla ilgili bazı belirtiler şu şekildedir:

  • Sıcak veya soğuğa karşı devam eden diş hassasiyeti
  • Çiğneme ya da ısırma anında oluşan ağrılar
  • Yüzde ve boyunda oluşan şişlikler
  • Diş etlerinde sivilce benzeri yaraların oluşması
  • Çatlamış dişler ve derin çürükler
  • Diş etinde oluşan şişlikler ve ağrılar
  • Koyulaşmış diş etleri

Belirtiler sonrası diş hekimine gittiğinizde tedavinize başlanır. Kanal tedavisi işlemi esnasında ise sinir ve diş özü (pulpa) alınır ve sonrasında dişin iç kısmı temizlenir ve doldurulur. Tedaviye erkenden başlamak, hasarlı dişi kurtarmak açısından önemlidir. Ağrıyan diş çok uzun zaman ihmal edildiğinde hem çevresindeki dokulara enfeksiyon yayılır hem de diş kaybedilir. Bu yüzden olası semptomlarda diş hekimine başvurma konusunda gecikilmemelidir.

Endodonti Kanal Tedavisi Nedir?

Halk arasında diş özü olarak bilinen dişin pulpasında bulunan sinir ve damarların bölgeden alınmasıyla bir boşluk oluşur. Boşluğun dezenfekte edilmesi sonrasında mevcut kanal yapısının genişletilmesi ve bu kanallarda oluşan boşlukların özel bir dolgu malzemesi aracılığıyla kapatılması sonucu endodontik tedavi uygulanır.

Endodonti tedavisinde; çürük, enfeksiyon, kırık ve travma gibi nedenlere bağlı olarak dişin pulpasında ve çevre dokularında oluşan hasar tedavi edilir. Hasarın tedavisi amacıyla endodonti hekimi, kanal tedavisine başvurabileceği gibi dişin canlılığını korumak için de rejenerasyon tedavileri uygulayabilir. Rejenerasyon tedavisi ile diş kökünün içinde yeniden canlı doku oluşturulması hedeflenirken kanal tedavisindeyse doğal dişinizin ağız içinde korunması amaçlanır.

Kanal Tedavisi Sonrası Neler Yapılmalı?

Tedavi süreci sonrası onarılan dişi korumak ve ömrünü uzatmak için porselen, seramik ya da metal taç ile diş tamamen kaplanır. Kaplama yapılan diş işlemi takip eden günlerde hassas olabilir. Bu durum genellikle hekiminizin yazacağı ağrı kesicilerle hafifletilmeye çalışılır. Tedavi sonrası yaklaşık üç saat bir şey yiyip içmemeye çözen gösterilmelidir. Sonrasında şekerli gıda tüketimi en aza indirilmelidir. Günde iki defa yumuşak başlıklı fırça ve diş ipiyle diş bakımınızı yapmanız düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Kanal Tedavisinin başarı oranı oldukça yüksektir bu yüzden bakımınızı düzenli yaparsanız tedavi edilen dişinizi ömür boyu rahatça kullanılabilir. Son olarak yılda iki defa genel diş muayenesi aksatılmamalıdır.