Kişinin dişlerini sıktığı, gıcırdattığı veya birbirine bastırdığı duruma diş sıkma (bruksizm) denir. Diş gıcırdatması olan bireyler bilinçli veya bilinçsiz olarak gün içinde ve uyurken dişlerini sıkabilir veya gıcırdatabilir. Uyku bruksizmi, normal şartlarda uyku ile ilişkili bir hareket bozukluğu olarak kabul edilir. Araştırmalarda uyku esnasında dişlerini gıcırdatan veya sıkan bireylerin, horlama ve nefes almasında duraklamalar uyku bozukluklarına sahip olma ihtimalinin daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Hafif bruksizm görülen bireylerde tedavi gerekmeyebilir fakat bazı bireylerde diş sıkma, çene bozukluklarına, hasarlı dişlere, şiddetli baş ağrılarına ve diğer sorunlara yol açacak kadar sık ve şiddetli olabilir.

Diş Sıkmasının Nedenleri

Fizyolojik nedenlerin yanı sıra psikolojik nedenlerde diş sıkmasının sebeplerindendir. Bireyin kişilik yapısı, genetik faktörleri, kullandığı ilaçlar diş sıkmasının nedenleri arasındadır. Bunların dışında nörolojik ve psikolojik sorunlar, stres ve uyku bozuklukları (huzursuz bacak sendromu, uyku apnesi, migren vb.), ağız içi dokularda dengesizlikler, hatalı protezler ve eksik, çürük dişler de birer diş sıkma nedenleri arasındadır.

Diş Sıkmasının Tedavisi

Vakalardan şiddetli bruksizmi (diş sıkması) olanlar tedavi süreci içinde daha fazla diş hasarına engel olmak ve çene ağrısını veya rahatsızlığını gidermek için belirli diş terapileri ve ilaçları içermektedir. Diş sıkmasına sahip bireyler için en iyi seçeneğin ne olduğunu öğrenmek için diş hekimine başvurmaları gerekir. Bireydeki diş sıkması, anksiyete veya benzerleri psikolojik sorunlar gözlemleniyorsa hekim bireyi bir terapiste veya psikolojik danışmana yönlendirebilir.