Diş eti tedavisi, diş etlerinin güçsüzleşmesi ya da diş etlerinin çekilmesi durumunda uygulanan tedavi çeşididir. Tedavinin ilk aşamasında çoğunlukla dolgu işlemleri yapılmaktadır. Daha ilerlemiş hastalıklar için ise diş eti protezinden yararlanılmaktadır.
Diş Eti Tedavisine Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?
Her bireyin diş yüzeylerinde, diş eti birleşiminde ve diş aralarında mikrobiyal dental plak adı verilen yumuşak oluşumlu bir bakteri tabakası birikimi gözlenmektedir. Gözlemlenen bu plak diş fırçası ve diş ipi ile yeterli şekilde uzaklaştırılamadığı zaman birçok zararlı bakteri türünün yaşamasına imkân sağlayan bir ortam oluşur ve bu zararlı bakteriler git gide çoğalırlar. Bakteriler aracılığıyla üretilen zararlı maddeler de diş etlerinde iltihaba ve dişlerin çevresini kaplayan kemiğin erimesine neden olur. Ayrıca mikrobiyal dental plak zaman geçtikçe sertleşerek diş taşına dönüşür. Pürüzlü bir yapıya sahip olan diş taşı üzerinde daha fazla plak birikir ve diş eti hastalığının ilerlemesi de hızlanır. Bu oluşumdan sonra diş eti tedavisi gerekli hale gelir.
Diş Eti Tedavisi Nasıl Yapılır?
İlk olarak doktor muayenesi sonucunda istenen ağız içi röntgeni sonucu diş eti hastalıkları tespiti yapılır. Röntgen sayesinde diş etinde ve köklerinde çekilme ya da normal boyutlardan daha büyük olmasına bakılır. Herhangi bir iltihaplı doku varsa bunun nerelerde olduğunun tespiti yapılır. Diş plakları zamanla olduğundan daha fazla alan kaplayarak dişin kökünü çevrelemeye başlar. Diş kökü yalnızca bu plak tabakayla görünür hale gelir. Diş etiyle diş kökünün arasına yerleşmiş olan bu kalın diş plakası, diş etini kökten ayıran en önemli unsurlardan birisidir. Diş eti tedavisinde oldukça basit temizleme işlemleri uygulanabildiği gibi farklı durumlarda cerrahi işlemlerde uygulanabilmektedir. Bu sebeple erken teşhisin önemine dikkat edilmeli ve diş hekimine gidilmelidir.