Blog - 8 Mart 2023

Kanal Tedavisinde Sıkça Sorulan 4 Soru

Dişlerin kökündeki, çürüklerin temizlendiği tedavi yöntemine kanal tedavisi denir. Çoğu hasta tarafından ağrılı bir uygulama olarak görüldüğü için kanal tedavisi göz ardı edilmektedir. Ancak bu durumun ağız ve diş sağlığı için çok tehlikeli olduğu unutulmamalıdır.

İnsanların yaşam kalitesi diş kökleri zarar gördüğünde çok etkilenir. Diş ve baş ağrıları sürekli hale gelir. Bu ağrılardan kurtulmak ve diş köklerinin temizlenmesini sağlamak için kanal tedavisine ihtiyaç duyulur.  Hastalar kanal tedavisine ihtiyaçları olduğunu öğrenince bazı soruları merak ederler. Sıkça sorulan 4 soru ise şu şekildedir.

  • Kanal Tedavisi Ne Kadar Zaman Alır?
  • Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Oluşur mu?
  • Kanal Tedavisi Tekrarlanır mı?
  • Kanal Tedavisinin Alternatifi Var mıdır?

Kanal Tedavisi Ne Kadar Zaman Alır?

Kişinin dişindeki kök sayısına, sinirlerin temizlenmesine ve köklerdeki enfeksiyonlara bağlı olarak kanal tedavisi değişkenlik gösterebilir. Bu değişkenliklerde uzman diş hekimi hastayı süreçle ilgili bilgilendirecektir. Ortalama bir tedavi yarım saat ila bir buçuk saat sürmektedir. Dişteki enfeksiyon derecesine göre kanal tedavi süreci uzayabilmektedir.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Oluşur Mu?

İnsanlar tarafından kanal tedavisi ağrılı bir süreç olarak bilinse de normal bir dolgudan daha fazla acı veren bir işlem değildir. Hissedilen acı ve ağrı da kökte bulunan enfeksiyon ve iltihaptan kaynaklıdır. Tedavinin tamamlanmasından sonraki birkaç gün bölgedeki dokuda hassasiyet görülebilir. Bu durum uzman hekimin yazacağı ağrı kesici ilaçlarla kontrol altına alınabilir.

Kanal Tedavisi Tekrarlanır Mı?

Evet, kanal tedavisi tekrarlanması mümkün bir işlemdir. Tedavi başarısız sonuçlanırsa kanal dolgusu boşaltılabilir, kök kanalları yeniden şekillendirilerek dezenfekte edilip sonra tekrar doldurulabilir. Bu noktada önemli olan uzman bir diş hekimine başvurmaktır. Doğru şekilde uygulanan kanal tedavilerinin başarı oranı %95 oranındadır. Başarıyla geçen operasyon sonrasında ağrı ve iltihap gözlemlenmemektedir. Ancak bu durumu korumak kişinin elindedir. Ağız ve diş sağlığına dikkat edilerek böyle bir durumla karşılaşılma riski minimize edilebilir.

Kanal Tedavisinin Alternatifi Var Mıdır?

Kanal tedavisi, başarı oranı oldukça yüksek olan bir prosedürdür. Kök kanalı doldurularak sabitlenen dişler, doğru ve düzenli bakımla ömür boyu kullanılabilir. Alternatif tedavi yöntemi olaraksa hastanın durumuna göre sorunlu dişler çıkartılarak implant, köprü ve çıkarılabilen kısmi protez uygulanabilir.