Blog - 10 Şubat 2023

Kanal Tedavisine Neden İhtiyaç Duyulur?

Çürümüş veya enfeksiyon kapmış dişleri kurtarmak için kanal tedavisi yapılır. Yalnız her diş çürüğüne de kanal tedavisi uygulanmamaktadır. Kanal tedavisi, diş çürüklerine dolgu ile yapılan müdahalenin yetersiz kaldığı durumlarda, ileri diş çürüğü, iltihaplanma, acı ve ağrı çok hissedilince uygulanır. Zamanında tedavi edilmeyen çürükler derinlere nüfuz eder. Bu durumda dişlerin sinirlerinin iltihaplanmasına sebebiyet verir. Oluşan diş siniri iltihaplanması hastanın şiddetli diş ve baş ağrısı yaşamasına neden olur. Bunların yanında sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet ve dişte kararmalar meydana gelebilir. Meydana gelen rahatsızlıkları kanal tedavisi ile gidermek mümkündür.

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

İnsanların dişlerinin siniri veya pulpası; dişte oluşan çürük, çatlak, kırılma ya da yüz travması sebebiyle zarar görebilir, iltihaplanabilir ve enfekte olabilir. Dişin zarar gören siniri veya pulpası parçalanır, böylece bakteriler kök içinde çoğalır. Diş köklerinin zarar gören bölgelerinde apseler medyana gelir. Apseler, iltihap dolu olan keselerdir ve bu keseler enfeksiyonun kök uçlarına kadar yayılmasıyla oluşur. Meydana gelen apseler, kişinin şiddetli ağrı çekmesine neden olur. Sadece ağrı da değil yüzde, boyunda veya başın bazı bölümlerinde şişmede görülebilir.

Apseli dişlerin tedavisinin mümkün olan en kısa süre zarfında gerçekleştirilmesi hastanın yaşam kalitesini tekrar yakalaması için önem arz eder. Diş ağrıları akşam saatlerinde daha çok hissedildiğinden kişinin uyku kalitesinin etkilenmesine ve gün içerisinde yorgunluğa ve dikkat dağınıklığına neden olur.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavileri uzman bir diş hekimi veya bu alanla ilgilenen endodontist tarafından yapılabilir. Tedavi aşamaları şu şekildedir.
  • -İlk adım olarak kanal tedavisinde, röntgen filmi çekilerek kök kanallarını durumu görülür ve etrafındaki kemiklerde herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığı kararlaştırılır.
  • -Sonrasında diş hekimi bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi kullanır. Bazı vakalarda diş sinirinin ölmesi nedeniyle anesteziye gerek kalmaz fakat çoğu diş hekimi hastanın rahatlaması ve sürecin düzgün geçmesi için bölgeyi uyuşturur.
  • -Sıradaki aşamada bölgenin kuru kalması için dişin etrafına bir lastik tabaka takılır.
  • -Diş hekimi sonra kök kanalına ulaşmak için erişim deliği açar. Bu deliğin içinden çürümüş sinir dokuları ile pulpa ve zararlı bakteriler çıkartılır. Temizleme işlemiyse kök kanal törpüleri ile gerçekleştirilir.
  • -Törpüler sırayla delik içerisine yerleştirilerek kullanılır ve kök kanallarının çeperlerini kazıyıp fırçalayarak temizlemek amacıyla diş boyunca çalışılır.
  • -Son olarak buradan çıkan kalıntılar temizlenir. Dişin iç kısmının temizlenmesi bittikten sonra açılan delik kapatılarak tedavi tamamlanır.