Blog - 20 Ocak 2023
Diş Gıcırdatması Hakkında Bilinmesi Gereken Beş Bilgi
İnsanlar yaşadıkları fiziksel rahatsızlıkları hemen fark eder ve bir doktora başvururlar. Ancak ağız ve diş sağlığı söz konusu olunca bazı rahatsızlıklar gözden kaçar ve gizliden gizliye ilerler.
Diş gıcırdatması da göz ardı edilen diş rahatsızlıkların başında gelir. Yılda en az 2 defa diş hekimi kontrolü bu noktada önem arz etmektedir. Diş gıcırdatması rahatsızlığı, dişlerde meydana gelen bir sıkma sorunudur. Bunun nedeni de çene hareketlerinden kaynaklanmaktadır.
Bruksizm olarak da bilinen diş gıcırdatma sorunu yaşayan kişiler uykularında dişlerini istemsizce sıkarlar ve kasılma yaşarlar. Sorunun fark edilmemesi ve önlem alınmaması durumunda kişinin diş yapısı zarar görür. Diş yapısının zarar görmesi ise beraberinde farklı sorunların yaşanmasına da neden olabilir. Bu nedenle diş gıcırdatma belirtileri fark edildiği anda hızlıca aksiyon alınmalıdır.
Diş Gıcırdatmasına Önlem Almak İçin Öğrenilmesi Gereken Bilgiler
Ağız ve diş sağlığında sıkıntı yaşanması için sorunların fark edilmesi ve aksiyon alınması gerekmektedir. Önlem almak içinse bireylerin, konu ile ilgili bilgilerin iyi olması gerekir. Diş gıcırdatmasına karşı önlem alınabilmesi adına öğrenilmesi gereken bilgiler aşağıda yer almaktadır.
- Diş gıcırdatmasının neden olan önemli faktörlerden biri de strestir. Mümkün olduğunca stresten kaçınılmalıdır.
- Genetik faktörler, kişilik yapısı, hatalı protezler, çürük ve eksik dişler de diş gıcırdatmasına sebep olur.
- Yanlış tedavilerden dolayı ortaya çıkan diş gıcırdatmasına sebebiyet vermemek adına her zaman hekim seçimine dikkat edilmelidir.
- Şiddetli baş ve eklem ağrısı, soğuk ve sıcak hassasiyeti diş gıcırdatması belirtisi olabilir. Böyle durumlarda hemen iyi bir diş hekimine başvurmak gerekir.
- Düzenli olarak diş hekimi kontrolü yaptırmak rahatsızlığın erken tespiti adına önem arz eder.
Bu bilgiler ışığında farkındalık oluşursa kişinin diş gıcırdatma sorunu erken aşamada tespit edilebilir.
Diş Gıcırdatması Tedavi SüreciHer insanın karşılaşabileceği bir sorun olan diş gıcırdatma, tedavisine başlamak için sorunun ana kaynağı belirlenmelidir. Farklı nedenlerle ortaya çıkan bu sorunun tedavileri de farklılık gösterir. Örneğin; sorun hatalı protezlerden kaynaklı olabilir. Böyle durumlarda öncelikle protezlere müdahale edilmelidir. Bir başka örnek de çürük dişlerden kaynaklanan diş gıcırdatması sorunudur. Bunun için de çürük tedavisi gerçekleştirilir.
Diş gıcırdatma tedavisinde TMP splint’leri ortalama bir yıl süresince kullanılmaktadır. Bu sayede hastaların eklem, disk ilişkisinin düzenlenmesi sağlanmaktadır