Günümüzde farklı nedenlere bağlı olarak birçok insan diş eti çekilmesi rahatsızlığından mustariptir. Yaşam kalitesini düşüren diş eti çekilmesi; dişlerin çevresindeki diş etinin çekilmesi veya geri çekilmesi durumudur. Diş etleri normalde dişleri saran ve destekleyen yumuşak dokulardır. Çoğu vakada diş eti çekilmesi, temel olarak bakteriler tarafından oluşan yapışkan bir plak oluşumuyla başlamaktadır. Bu plak tedavi edilmeden bırakıldığı zaman diş eti çekilmesi rahatsızlığı meydana gelmektedir.
Düzenli ağız ve diş bakımı, diş eti rahatsızlıklarının önüne geçilmesinde en önemli faktörlerin başında gelmektedir. Tabi ki bazı diş eti rahatsızlıkları ağız ve diş bakımı yeterli olsa da farklı nedenlerle meydana gelebilmektedir.
Çoğu vakada diş eti çekilmesi, ağız ve diş eti bakımının ihmal edilmesi sonucu, bakterilerin oluşturduğu yapışkan plak oluşumunun diş üzerinde konumlanıp uzunca süre kalmasıyla gerçekleşir.
Yiyeceklerde bulunan şeker ve nişastalar ağızdaki bakterilerle etkileşime girip bu plakların oluşmasına neden olur. Dişleri gün içerisinde düzenli olarak fırçalamak bu durumun önüne geçen önemli bir bakım yöntemidir. Dişlerde kalan plaklar diş eti çizgisinin hemen anında sertleşip tartar oluşturur. Tartarlar plaklara kıyasla dişten çıkarılması daha zor olan bakteri kaynaklı oluşumlardır. Diş üzerinde plak ve tartarlar ne kadar uzun süre kalırsa o kadar çok zarara neden olabilir. Diş eti çekilmesine neden olan diş tartarlarının temizlenmesi çok zordur bu nedenle profesyonel bir diş temizliğine gerek vardır.
Diş eti çekilmesi sonucunda meydana çeşitli komplikasyonlar gelebilir. Bunların başında çene ve diş kemiği kaybı gelir. Bu bölgede oluşan bakteriler diş eti dokusundan dolaşım sistemine girerek vücudun farklı bölümlerini olumsuz etkileyebilir. Diş eti çekilmesi birçok farklı nedene bağlı olup; sıklıkla karşılaşılan nedenleri aşağıda yer almaktadır.
Normal şartlarda sağlıklı diş etleri, dişleri saran, soluk pembe renkte ve sert bir yapıdadır. Diş eti çekilmesi halinde aşağıdaki semptomlar gözlemlenir.
Diş eti çekilmesi, diş etlerinin dişlerin üzerinden çekilerek geri çekilmesi durumudur. Bu durum dişlerin daha uzun görünmesine ve diş köklerinin açığa çıkmasına neden olabilir. Diş eti çekilmesi genellikle diş eti hastalığı veya fırçalama yöntemlerinin yanlış kullanılmasından kaynaklanır.
Tedavi edilmeyen diş eti çekilmesi, diş kaybına neden olabilir ve bu ciddi bir diş sorunudur. Bu nedenle, diş eti çekilmesi belirtileri fark edildiğinde, bir diş hekimine gitmek çok önemlidir.
Diş eti çekilmesi genellikle diş eti hastalığının bir belirtisi olduğundan, diş hekimi bu hastalığın tedavisi için de gerekli tedbirleri alabilir. Problemin tedavi edilmediği durumlarda, dişlerde gevşeklik, diş kaybı ya da kemik kaybı yaşanabilir.
Bu nedenle, diş eti çekilmesi belirtileri fark edildiğinde, en kısa sürede bir diş hekimine gidilmesi son derece önemlidir. Diş hekimi, dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olacak önerilerde bulunacaktır.