Blog - 28 Kasım 2021

Diş Eti Hastalığı Hakkında Merak Edilenler

Sağlıklı diş etleri kendiliğinden ya da fırçalama esnasında herhangi bir kanamanın olmadığı, açık pembe renkli, şişlik bulunmayan, sıkı ve diş yüzeyinde bıçak sırtı gibi incelenerek sonlanan bir görüntüye sahiptir. Dişlerin çevre dokularını inceleyen bilim dalına ‘periodontoloji’ adı verilir. Periodontoloji uzmanları dişler ve implantların çevresindeki yumuşak ve sert dokuların sağlığını inceleyerek; bu dokuların hastalığının tanısı, tedavisi ve tedavi sonrası elde edilen sağlığı korumayı hedeflemektedir.

Diş Eti Hastalığı Nedir?

Bireylerde dişlerin çeşitli kısımlarında (diş aralarında, diş yüzeylerinde vs.) mikrobiyal dental plak adında yumuşak, yapışkan ve renksiz bir bakteri tabakası birimi gözlenmektedir. Diş fırçası ve diş ipinin düzenli kullanılmadığı durumlarda, bakterilerin yaşamasına olanak sağlayacak bir ortam oluşmaktadır. Bu durum gün geçtikçe zararlı bakterilerin çoğalmasına sebep olacak olup; bakterilerin üretmiş oldukları zararlı maddeler de çeşitli diş eti rahatsızlıklarının oluşumuna olanak tanıyacaktır.

Oluşan diş eti hastalığının aşaması şu şekildedir:

  • Diş Eti İltihabı (gingvitis): Diş eti rahatsızlıklarının en erken aşamasıdır, diş etinde plak birikmesi sonucunda oluşur. Enfeksiyonun düzeyine göre tedavi süresi ve yöntemi değişmektedir.
  • Orta Düzey Periodontitis: Dişleri tutan destek kemiklerin ve liflerin geri döndürülemeyecek biçimde hasar görmüş olduğu aşamadır. Uzman hekim tarafından Küretaj-kök yüzeyi düzleştirilmesi işlemiyle tedavi edilir. Sonrasında hasta ağız ve diş bakımına dikkat ederse hasar önlenebilir.
  • İleri Düzey Periodontitis: Hastalığın en son aşamasıdır. Uzman hekim tarafından yapılan FLAP operasyonuyla gereken yerlere yapay kemik greftleri yerleştirilerek tedavi edilmektedir.

Diş Eti Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Genellikle diş eti hastalıkları diş eti iltihabıyla başlamaktadır. Diş etlerinde oluşan aralıklı kanamalar en belirgin bulgular arasındadır. Kanamalar tedavi edilmezse zaman geçtikçe çene kemiklerinde erime meydana geldiği için dişlerde kayıplar meydana gelebilir. Ayrıca ağızda şiddetli enfeksiyonların görülmesi de muhtemeldir. Bu durum diş etlerinin kanamasına, şişmesine, kızarmasına ve çekilmesine neden olur.

  • Diş eti çekilmesi
  • Ağız kokusu
  • Sıcak ve soğuk besin tüketimlerinde hassasiyet
  • Beyaz renkli iltihap oluşumu
  • Konuşma ve çiğneme sırasında ağrı
  • Diş ipi ya da diş fırçalama esnasında kanamaların yaşanması