Diş çekimi, birçok insanın çocukluğundan beri en büyük korkuları arasındaki yerini almaktadır. Kolay bir süreç olmasına rağmen diş çekiminden korkulma nedenleri arasında başkalarından duyulan kötü anılar ve zorlu tedavi süreçleri vardır.
Temel olarak diş çekiminin amacı dişin tamamen ya da kısmen çıkartılmasıdır. İşlem esnasında diş hekimi hastanın dişini çıkartmak için özel cihazlar kullanır. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen diş çekme süreci rahatlıkla tamamlanmaktadır. Tabii burada hastanın durumu da süreci farklılaştırmaktadır. Örneğin: 20’lik diş çekimi ile kırık diş çekimi ya da çürük diş çekimi süreçleri farklılıklar gösterecektir.
Hastanın dişinin çekilmesine karar verildikten sonra diş çekimi işlemi için ağız bölgesindeki hassas dokular uyuşturularak tedaviye başlanır. Dişi çıkarmak için özel bir alet olan elevatör kullanılır. Elevatör, dişi yavaşça hareket ettirerek diş etinden çıkarılır. Sonraki adım diş hekiminin özel bir pense kullanarak çekme işlemini tamamlamasıdır. Diş çekimi işlemi tamamlandıktan sonra yara bölgesi temizlenir.
Diş çekimi sonrası iyileşme süreci hakkında hastaya detaylı bilgi verir. Ayrıca, ağrı kesiciler ve antibiyotikler gibi reçete yazılan ilaçları almak gerekebilir. İyileşme süreci genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişir.
Diş çekimiyle ilgili sıklıkla sorulan sorular arasında “diş çekimi sırasında acı hissedilir mi?” ilk sıralarda yer almaktadır. Korku kaynaklı bir soru olan acı ya da ağrı kaygısı son derece yersizdir. Nedeni ise diş çekimi tedavisinin lokal anestezi altında uygulanmasıdır. Tedavi deneyimi hastaya göre değişse de alanında uzman bir diş hekimi ve başarılı bir uygulamayla acı ya da ağrı hissi minimum düzeyde hissedilecektir.
Diş hekimleri tarafından sıkça uygulanan bir işlem olan diş çekimi, hastadan hastaya değişen bir iyileşme sürecine sahiptir. Tedavi sırasında yapılan işlem ve uygulanan tekniklerin değişkenlik göstermesi, hastanın genel sağlık durumu ve dişlerin çenedeki konumu gibi faktörlere bağlı olarak iyileşme süreci hastadan hastaya değişmektedir. İyileşme süresi genel olarak diş çekiminden sonra 1-2 haftadır.
Temel olarak iyileşme işlem sonrası ilk birkaç saatte başlamaktadır. Diş çekiminde uygulanan anestezinin etkisi geçince ağrı ve hassasiyet gözlemlenmesi doğaldır. Bu süreçte diş hekiminin yazmış olduğu ağrı kesici ilaçları kullanmak hastayı rahatlatacaktır. Diş çekilen bölgede kanama olması da gayet normaldir.
Tedavinin uygulandığı bölgede şişme ve iltihaplanma gözlemlenebilir. Ancak bu durum kısa süre içerisinde ortadan kalkacaktır.