Blog - 1 Şubat 2023

Gömülü 20’lik Diş Belirtileri Nelerdir?

Alt ve üst çenede diş diziliminin en sonunda yer alan dişlere, 20’lik diş denmektedir. Genellikle 17-25 yaş aralığında üçüncü azı dişi olarak çıkan ya da çıkmayan bu diş bazı durumlarda bireylerin kâbusu olabilir. Bunun nedeni ise 20’lik diş ağrısının oldukça fazla olmasıdır. Normalde bir insanın alt ve üst çenesinin her bir köşesinde birer adet olmak üzere 4 tane 20’lik diş kökü bulunmaktadır. İnsanların bazılarında bu dişlerin tamamı çıkmayabilir, gömülü olarak çenede kalabilir veya yamuk hizalanabilir. Bu tarz durumlar, kişide hassasiyet oluşturup ağrılara ve şikayetlere neden olur. En iyi ihtimalle 20’lik dişler hiçbir belirti ve şikâyet oluşturmadan kendiliğinden çıkar. Aksi durumlarda 20’lik diş belirtileri kişiden kişiye farklı dönemlerde ve değişik şekillerde gözlemlenir.

20’lik Diş Neden Çıkar?

Temelde, 20’lik dişlerin çiğneme fonksiyonuna herhangi bir katkısı yoktur. Geçmişten günümüze insanın evrim süreciyle birlikte 20’lik dişler vücutta körelmiştir. İnsanların yaklaşık olarak %35’inde yirmi yaş dişi hiç çıkmamaktadır. Bu durum %35’lik kesimin hiçbir belirti yaşamadığı anlamına gelmemektedir. Aksine 20’lik dişler gömülü veya yamuk şekilde hizalanmış olduğu için aşırı hassasiyete ve ağrıya neden olur. Kişinin 20’lik dişinin çıkabilmesi için çene kemiğinde, bir alan olmalıdır. Bu sebeple birçok insanda 17-25 yaş arası 20’lik dişlerin çıkışı gözlemlenir. İnsanın çene kemiği gelişip büyüdükçe yirmi yaş dişinin çıkması için yer açılır ve bu durum kişiye kolaylık sağlar. İstisnai durumlarda çene gelişmeden yirmi yaş diş belirtileri gözlemlenebilir. Bir başka istisna durum da 20’lik dişin 30’lu yaşlarda çıkmasıdır.

Diş Çekimi Yapılmalı Mıdır?

20’lik dişlerle ilgili sıklıkla sorulan sorular arasında “20lik diş nedir” ile “20’lik diş çekimi yapılı mıdır?” vardır. Çene ve ağız sağlığı için kişinin düzenli olarak diş hekimine gitmesi büyük önem taşımaktadır. Bu kontroller sayesinde 20’lik dişlerin gelişimi kontrol altına alınabilir. Düzenli kontrolün getirdiği bir diğer avantaj da kişi üzerinde istenmeyen 20’lik diş etkilerinin önüne geçilmesi ve hasar oluşumunun engellenmesidir. Diş hekimi kontrolünde çıkan 20’lik dişlere, diş hekiminin gerek gördüğü zaman müdahale edilir. Böylece teşhiste de geç kalınmamış olunur.
Kemik dokusunda hasara sebebiyet veren, yamuk hizalanan ve çene kemiği dar olan vakalar da görülmektedir. Böyle durumlarda vakit kaybetmeden yirmi yaş diş çekimi işlemi gerçekleştirilmelidir. Yirmi yaş dişlerinin komşu dişler de çürüme, çapraşıklığa neden olma, tümör ve kist oluşumu gözlemlendiği zaman 20’lik dişler vakit kaybetmeden çekilmelidir. Çene kemiğinde veya çevresinde hasara yol açan 20’lik dişlerde çeneden uzaklaştırılmalıdır. Sonuç olarak hastadan hastaya değişen bu süreçte hekimin tedavi yöntemi ve süreci düzgün yönetimiyle yirmi yaş dişlerinin getireceği sorunlardan kaçınılabilir.