Blog - 24 Şubat 2023

Bruksizm Nedir?

Kişinin dişlerini istemsizce sıktığı, bastırdığı veya gıcırdattığı duruma bruksizm denir. Bu rahatsızlığı hemen fark etmek zordur. Uykudayken birey dişlerini bilinçsiz bir şekilde sıkabilir ve gıcırdatabilir. Bruksizm; normal şartlarda uykuyla alakalı bir hareket bozukluğu sayılır. Farklı rahatsızlıkların habercisi de olabilen bruksizm belirtileri, hafif derecelerde tedavi gerektirmeyebilir. Bunun yanında bazı kişilerde bruksizm; hasarlı dişlere, baş ağrılarına, çene bozukluklarına ve farklı sorunlara yol açacak kadar şiddetli bir şekilde kendini gösterebilir. Bruksizm sorunu ile karşı karşıya olan kişi rahatsızlığın semptomlarını fark ettiği andan itibaren hemen uzman bir diş hekimine başvurmalıdır.

Bruksizm Sebepleri Nelerdir?

Yapılan araştırmalarda bruksizmin birçok nedeni olduğu keşfedilmiştir. Bu nedenler arasında en etkilisi şüphesiz strestir. Bruksizm yaşayanların yaşamayanlara oranlarla stres duyarlılıklarının fazla olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Genetik faktör bruksizmin bir diğer nedenidir. Bu rahatsızlığa sahip olan hastaların ailelerinden birinin de benzer sorun yaşadığı genellikle ortaya çıkar. Bunun yanı sıra; ağız içindeki uyum sorunu çenenin kapanışını etkileyebilir. Çapraşıklık sorunu olan hastalarda kapanış sorunu gözlemlenebilir. Dişlerinde çapraşıklık olan kişilerde bruksizmin etkisi daha büyük olabilir. Dolayısıyla tedavi bitince çapraşıklık sorunu olan hastalar ortodontiste yönlendirilir.  Eksik olan dişler bir diğer sorundur. Özellikle çiğnemede etkin rol alan azı dişlerin eksiklikleri çenede kuvvet dengesizliğine sebep olur. Son olarak bazı antidepresan ilaçları, alkol ve sigaranın da bruksizme neden olabileceği yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır.

Bruksizm Tanısı Nasıl Konur?

Düzenli bir şekilde diş hekimine kontrole gitmenin avantajlarından birisi de diş hekiminin bruksizmi de kontrol etmesidir. Diş hekimi olası belirtilerle karşılaşırsa süreç ne durumda öğrenmek adına hastanın ilerleyen muayenelerde dişlerinde ve ağzında değişikliklerin meydana gelip gelmediğini kontrol eder. Hekim, hastanın bruksizmi olduğuna tanı koyarsa; hastanın kullandığı ilaçlar, genel diş sağlığı durumu, rutinleri ve uyku alışkanlıkları hakkında değişik sorular sorarak hastalığın sebebini belirlemeye çalışır. Diş hekim durumun ciddiyetini değerlendirirken farklı öğeleri de kontrol eder. Bu öğelerin arasında kırık veya eksik dişler, çene kaslarının hassasiyeti gibi belirli anormal durumlar vardır. Değerlendirme sonrası diğer sağlık sorunları tespit edilir ve uygun görülen şekilde tedaviye başlanır.