Blog - 27 Aralık 2022

Diş Gıcırdatması Neden Olur?

Günlük yaşantısında insanlar; maddi ve manevi sebeplerden dolayı psikolojik anlamda olumsuz yönde etkilenebilmektedir. İnsanlar hayatlarında istedikleri koşulları sağlayamadıklarında bu durumların sonuçlarını farklı boyutlara taşırlar. Diş gıcırdatma rahatsızlığı da bunun en iyi örneklerindendir. Diğer adı bruksizm olan diş gıcırdatmasının en önemli nedeni; bireyin duygusal stres içerisinde olmasıdır.  Yaşanan stresin ilk etkisi dokularda görülür. Stres; diş gıcırdatmasının hem meydana gelmesinde hem de şiddetinin artmasında önemli bir nedendir. Uyurken istemsizce gerçekleşen bu olay genelde bir tek nedene değil birden çok nedene bağlı olarak ortaya çıkar.

Diş Gıcırdatmasının Nedenleri Nelerdir?

Kişilerin diş gıcırdatmasının nedenleri sistematik, psikolojik ve dişsel sebeplerden kaynaklı olabilir. Sırasıyla bu nedenleri açıklayacak olursak;
  • Uykudayken diş gıcırdatmanın nedenleri arasında yetersiz beslenme, alerji ve endokrin bozuklukları olabilir. Bunlar sistematik nedenlerdir. Bağırsak duvarlarının dolu olması da sistematik nedenlerden biridir. Oluşan doluluk bağırsakların gerilmesine ve sonucunda beyne sinyal göndermesine sebep olur. Beyne gelen sinyaller de sindirim sistemini çalıştırır.
  • İnsanların gün içinde yaşadığı pişmanlıklar, bir şeyi kafaya takmak, uykusuzluk, kıskançlık ve diğer türlü etkenler psikolojik nedenleri oluşturur. Kişinin ruhsal yapısı da diş gıcırdatma için önemli bir nedendir.
  • Hastanın daha önceden gördüğü kötü diş tedavisi dişsel nedenlerin başlıca sebebidir. Yapılan dolgunun gereken boyutlardan küçük veya büyük olması veya ağız kapanmasına uygun olacak şekilde ayarlanmamış bir protez diş uykuda diş gıcırdatmasına neden olur.

Diş Gıcırdatmasının Belirtileri Nelerdir?

Ağızda ve çevre dokularda sorun oluşmaya başlaması diş gıcırdatmasının önemli bir belirtisidir. Bu duruma bağlı olarak ön dişlerinizde daha belirgin olan aşınmalar, dişlerin birbirine sürtünmesiyle meydana gelir. Farklı bir belirti de soğuğa karşı dişlerinizin hassas hale gelmesidir. Dişleriniz aralanıp sallanmaya başlayabilir. Uyku bozukluklarının yanında uyurken partnerinizi uyandıracak derecede yüksek sesle dişlerinizi gıcırdatmak, kronik baş ağrıları ve yüz ağrıları da es geçilmemesi gereken belirtilerdendir. Tüm bu ağrılara sebep olan çene ekleminde bulunan çiğneme kasları ve dişlerin olduğu bölgelerdeki dengesizliklerdir. Oluşan dengesizlik dişlerin kapanmasında; aşırı diş sıkma, çiğneme kasları ve sinirlerdeki problemler nedeniyle temporomandibular eklem sendromu oluşturur. Sonuçta baş ağrısı oluşur.  Ek olarak diş gıcırdatmasının bir diğer belirti ise çatlaklardır. Meydana gelen çatlaklar zamanla kırılabilir. Tüm bu belirtilerden birine veya birkaçına sahip olanlar muhakkak bir diş hekimine başvurmalıdır. Aksi takdirde diş gıcırdatması sorunu dişlerin hasar görmesine neden oalcaktır.