Periodontoloji; dişeti hastalıkları ve dişeti çevresindeki dokuların sağlığı ile ilgilenen bir diş hekimliği dalıdır. Diş eti hastalıklarının önlenmesi, teşhisi ve tedavisiyle periodontoloji ilgilenmektedir. Bu hastalıklar diş eti iltihabı (gingivitis) ve periodontitis (dişeti çevresindeki dokuların iltihabı) olarak adlandırılır. Periodontoloji aynı zamanda diş implantları gibi diş eti ile ilgili prosedürlerin planlanması ve uygulanması da dahil olmak üzere diş hekimliği tedavisi ile ilgili birçok konuda uzmanlık sağlar.
Dişeti rahatsızlıkları çok geniş alanları kapsamaktadır. Bu rahatsızlıklara; basit bir dişeti iltihabından dişlerin şiddetli bir şekilde sallanarak kaybedildiği şiddetli enfeksiyonlara kadar çeşitli alanlar dahildir. Meydana gelen hastalıklar dişetinin şişmesine, kanamasına, kızarmasına ve çekilmesine yol açabilir. Bu rahatsızlıklarda devamında farklı sorunların oluşmasına sebep olur. Dişeti rahatsızlıkları genelde kronolojik seyreden hastalıklar olarak bilinir. Hastalık var olsa bile ağrı olmadığından belli bir süre fark edilmemektedir.
Tedavide ilk aşama hastalığın temel sebebi olan dental plağın hasta tarafından temizlenmesi ve dişin üzerindeki birikintilerin uzman diş hekimlerince temizlenmesini kapsar. Başlangıç tedavisi olarak adlandırılan bu aşama periodontal işlemlerin temelini oluşturur. Diş taşı temizliği basit dişeti iltihaplarında bir tedavi yöntemi olabilir. İleri derece tedavi gerektiren durumlar için ise periodontal operasyona hazırlık amacıyla diş taşı temizliği yapılır.
Büyümüş, çekilmiş, iltihaplı dişetini, diş ve diş eti arasında çene kemiklerin bağlı oluşan boşlukları ve kemik erimesini tedavi etmek için lokal anestezi ile ‘’periodontal operasyon’’ yapılır. Bu operasyonda yeni kemik oluşumu hedeflenir ve yardımcı biomateryaller (membran, kemik tozu vs.) kullanılır.
Periodontal tedavi, erken teşhiste gerekli müdahalelerle birlikte kesin sonuçlar veren ve hasta memnuniyetini en üst seviyede tutan diş hekimliği hizmetidir.
Periodontoloji, ağız ve dişlere bağlı tümör ve kistler gibi patolojilerin yanında diş ve çene kırıkları, çene kemiği içinde gömülü kalan dişlerin çıkartılması, protez yapımına yardımcı olmak için ağızdaki sert ve yumuşak dokularında düzeltme yapılmasını içerir. Üç boyutlu kemik modelinin incelendiği ileri teknikler, periodontoloji röntgen ve tomografi gibi yöntemler aracılığıyla hastanın birebir ölçüleri kullanılarak uygulanmaktadır.
Bu yöntemler hastalığın tanısı adına çok önemlidir. Periodontoloji aynı zamanda tanı ve tedavide başarılı olabilmek adına ortodonti gibi çeşitli diş hekimliği alanlarıyla multidisipliner vaziyette çalışabilir. Tanı yöntemi için ağız, diş, çene hastalıkları ile ilgili cerrahi işlemler lokal anestezi ile yapılabilir. Bunun dışında genel anestezi ile de tedavi yapılmaktadır. Hastalar, önemli cerrahi işlemler sonrasında yatışları yapılıp gözlem altına alınırlar. Cerrahi işlemlerin uygulanmasında öncelikle hastanın konforu, var olan hastalıkları, tedavi öncesi korku ve kaygıları dikkate alınarak; tedavi süreci tamamlanır.