Blog - 12 Ocak 2024

Hem Estetik Hem Fonksiyonel Porselen Diş Kaplaması

Porselen diş, doğal dişlere benzer bir estetik ve dayanıklılık sağlamak amacıyla kullanılan özel bir dental malzemedir. Diş hekimleri, çeşitli dental sorunları düzeltmek ve estetik kaygıları gidermek için porselen dişleri sıklıkla tercih etmektedir. Porselen kron ve porselen veneer olmak üzere iki farklı şekilde uygulanır.

Porselen Kron: Hasar görmüş dişi kapatmak, güçlendirmek ya da estetik olarak düzeltmek için kullanılır. Diş kaplaması hastaya özel olarak tasarlanmakta olup; itinayla dişin üzerine yerleştirilir.

Porselen Veneer: Ön dişlerdeki estetik sorunları düzeltmek amacıyla kullanılır. İnce bir tabaka porselen, dişin ön yüzeyine yapıştırılır. Hastaların; dişlerinin rengini, şeklini ve görünümünü iyileştirmek için son derece etkilidir.

Porselen Dişlerin Avantajları

Dental diş kaplamasının sunmuş olduğu avantajlar diş kaplama uygulamasını diş estetiği uygulamalarında öne çıkarmıştır.

 

*Porselen dişler, estetik açıdan oldukça tatmin edici bir görünüm sunar. Kullanılan malzeme, doğal dişlere çok benzer dokuya sahiptir. Renk, şekil ve büyüklük açısından özelleştirilebilen porselen dişler, hastaların doğal bir gülümseme elde etmelerine olanak tanır.

 

*Diğer restoratif seçeneklere kıyasla daha az renk değişimi göstererek, leke oluşma eğilimini azaltır.

 

*Porselen dişler, dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Doğru bakım ve düzenli kontrollerle, porselen dişler yıllarca sağlam kalarak uzun vadeli estetik gülüşün anahtarıdır.

 

*Bio uyumlu malzemeden tasarlanan porselen diş kaplaması, alerjik reaksiyonları da minimize eder.

 

*Porselen dişler, diş deformitelerini, renk sorunlarını ve diğer estetik sorunları etkili bir şekilde düzeltir.

 

*Geniş renk yelpazesine sahip olan porselen dişler, daha az invaziv bir tedavi süreci sunar. Porselen dişler, doğal diş rengiyle uyumlu hale getirilebilir.

Porselen Diş Uygulama Süreci

İlk adım, diş hekiminin hastanın ağız sağlığını değerlendirmesi ve porselen diş uygulamasının uygunluğunu belirlemesidir. Diş hekimi, hastanın isteklerini, mevcut diş durumunu ve estetik beklentilerini değerlendirerek tedavi planı oluşturur. Porselen diş uygulamasında, dişlerin minimal bir kısmını küçültmek ya da şekillendirmek gerekebilir. Şekillendirme işlemi, porselen kaplamanın daha iyi uyum sağlaması için yapılan bir hazırlık sürecidir. Daha sonra, diş hekimi ölçüleri alır.

Hastanın doğal diş rengine en iyi uyacak porselen rengini seçmek için diş hekimi, renk kartları ve diş laboratuvarındaki özel ekipmanları kullanır. Amaç, porselen kaplamanın doğal dişlerle uyumlu bir görünüm kazanmasıdır. Hazırlık aşamasının ardından, diş hekimi geçici bir kaplama yerleştirebilir. Geçici kaplama, porselen dişin yapılması sürecinde dişin korunmasına yardımcı olduğu gibi hastanın estetik ve fonksiyonel ihtiyaçlarını karşılar.

 

Diş hekimi, hastanın dişlerinden alınan ölçüleri laboratuvara gönderir. Burada, porselen diş özel olarak tasarlanır. Laboratuvardan gelen porselen diş, diş hekimi tarafından hastanın ağzına yerleştirilmeden önce kontrol edilir. Uygunluğu ve estetik özellikleri değerlendirilir. Porselen dişin uygun olduğu kontrol edildikten sonra, diş hekimi kaplama dişi kalıcı olarak yerleştirir. Uygulama süreci genellikle yapıştırma teknikleri kullanılarak gerçekleştirilir. Yerleşim sonrasında diş hekimi estetik ve fonksiyonel açıdan son kontrolleri yapar. Gerekirse, porselen dişin konturları, renk tonu veya diğer özellikleri üzerinde ayarlamalar yapılabilir.