Blog - 8 Kasım 2023

Estetik Diş Dolgusu Nedir?

Gülümseme, bir kişinin dış görünümünü etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Sağlıklı ve düzgün dişler, kişinin özgüvenini arttırırken, sosyal ilişkilerini de olumlu yönde etkiler. Fakat zamanla, dişlerde çürük, kırık, çatlak veya renk bozuklukları gibi sorunlar oluşabilir. Estetik diş dolgusu, kötü görüntüye sebep olacak sorunları çözmek ve kişinin gülümsemesini yeniden güzelleştirmek için kullanılan etkili bir yöntemdir.

Dişlerin estetik sorunlarını gidermek ve doğal görünümlerini korumak amacıyla kullanılan dental prosedüre estetik diş dolgusu adı verilir. İşlem sırasında genellikle kompozit reçine olarak isimlendirilen özel bir malzeme kullanılır. Özel malzeme, hastanın diş rengine mükemmel uyum sağlaması amacıyla titizlikle seçilerek, uygulanır. Estetik diş dolgusu, dişlere işlevselliğini geri kazandırırken, estetik açıdan da mükemmel görünüm kazandırır.  Diş dolgusunun özellikleri aşağıda yer almaktadır.

  1. Uzun ömürlü kullanım
  2. Estetik ve doğal görünüm
  3. Doku uyumu
  4. Farklı yaş grupları için uygun seçenek

Hastaların yaşam kalitesini arttıran ve güzel gülümsemenin önündeki engelleri kaldıran estetik diş dolgusunun tercih edilme nedenlerinden aşağıda bahsedilmektedir.

  1. Kırık ya da çürük dişlerin onarımı
  2. Kalıcı renk sorunlarının ortadan kaldırılması
  3. Ayrık diş probleminin çözümü
  4. Diş boylarının istenilen seviyeye getirilmesi
  5. Gülüş tasarımı için dişlerde şekil değişikliğinin yapılması

 

Estetik Diş Dolgusu Adımları ve Faydaları

Diş estetiği ve fonksiyonunu iyileştirmek tercih edilen estetik diş dolgusu aynı zamanda diş çürükleri, çatlaklar, kırıklar veya aşınmalar gibi çeşitli diş sorunlarının onarılmasına da yardımcı olur. İşlemin amacı, kişinin gülüşünü daha çekici ve doğal bir şekle dönüştürmektir. Estetik diş dolgusu operasyonu yedi adımda tamamlanmaktadır.

guzel_gulusler_estetik_bir_gulumseme

  1. Muayene ve Değerlendirme: İlk olarak, deneyimli bir diş hekimi, dişlerin durumunu değerlendirir. Amaç hastanın durumunu inceleyerek, hangi dişlerin dolguya ihtiyacı olduğunu belirlemektir.
  2. Renk Seçimi: Diş hekimi, diş rengine en uygun olan renge karar verir. Böylece dolgu işleminin diğer dişlerle tam olarak bütünleşmesini sağlar.
  3. Hazırlık İşlemi: Dolgu işleminin yapılacağı bölge temizlenir. Ek olarak ağız içerisinde çürümüş ve hasar görmüş diş dokusu varsa çıkarılır.
  4. Bağlayıcı Uygulama: Özel bir bağlayıcı madde, dolgunun diş yüzeyine tutunmasını sağlamak için kullanılır.
  5. Dolgu Uygulama: Renk seçilen kompozit reçine, dikkatlice dişe uygulanarak, şekillendirilir.
  6. Işıkla Sertleştirme İşlemi: Diş hekimi, dolgu malzemesini özel bir ışıkla sertleştirir.
  7. Son Dokunuş: Dolgu, ince ayarlamalar ve cilalama işlemiyle estetik dolgu süreci tamamlanır.

Doğru ağız hijyeninin olmaması farklı sorunların yaşanmasına neden olur. Dişlerde çürüme, kırılma, aşınma gibi ağız ve diş sağlığını etkileyen durumlar meydana gelir. Sorunun çözümü içinse estetik diş dolgusu devreye girmektedir. Estetik diş dolgusunun birçok faydası vardır.

  1. Dolgular, diş renginizle mükemmel bir uyum sağlayarak, doğal bir görünüm sunar.
  2. Dişlerdeki kırık veya çatlaklar gibi estetik sorunlar giderildiğinde, kişinin gülümsemesi daha çekici hale gelir.
  3. Dolgular, dişlerin işlevselliğini geri kazandırır ve ağrıyı azaltır.
  4. Genellikle tek bir ziyarette tamamlanabilir.
  5. Estetik diş dolguları sıcak ve soğuk diş hassasiyeti yaşatmamaktadır.
  6. Ağız içerisindeki dokularla uyumludur.

Estetik diş dolgusu, dişlerdeki çürük, renk bozukluğu, kırık veya çatlak gibi sorunları olan birçok kişi için uygun bir seçenektir. Ayrıca diş şekillerini düzeltmek veya diş aralıklarını kapatmak isteyenler için de idealdir.

estetik_dis_dolgusu_yaptirmak_neden_onemlidir

Estetik Dolgu ile Normal Dolgu Arasındaki Fark

Estetik diş dolgusu ve normal diş dolgusu, diş hekimliğinde farklı amaçlarla kullanılan iki farklı tedavi yöntemidir. Her ikisi de dişlerin çeşitli sorunlarını çözmeye yardımcı olur. Ancak bu iki yöntem arasındaki farklar, kullanılan malzeme, işlem süreci ve sonuçları değişiklik göstermektedir.

  1. Malzeme

Normal dolgu: Genellikle amalgam (gümüş) veya kompozit reçine malzemesi kullanılarak yapılır. Dolgular dişteki çürük veya hasarın onarılmasında tercih edilir. Fakat estetik bir görünüm sunmada sınırlıdır.

Estetik dolgu: Porselen veya kompozit reçine gibi daha estetik malzemeler kullanılır. Malzemeler diş rengiyle uyumlu olduğundan, tedavi sonrası dişler doğal görünür.

  1. Estetik Görünüm

Normal dolgu: Gümüş amalgam dolgular / kompozit reçine dolguları, dişte metalik veya lekeli bir görünüme yol açtığı için estetik açıdan sıkıntı yaratabilir.

Estetik dolgu: Diş rengine uygun olarak renklendirilerek, şekillendirilir. Böylece tedavi sonrasında dişte doğal bir görünüm yakalanır.

  1. İşlem Süreci

Normal dolgu: İşlemde kullanılan malzemenin yapısı itibariyle normal diş dolgusu genellikle daha hızlıdır.

Estetik dolgu: Daha hassas bir süreç içermektedir. Nedeni ise estetik bir görünüm elde edilebilmesi için hastanın diş rengine ve yapısına uygun malzeme seçimidir. Çünkü diş hekimi, diş rengine uygun şekilde malzemeyi uygulamak için daha fazla zaman harcar.

  1. Dayanıklılık

Normal dolgu: Normal dolgular genellikle dayanıklıdır; uzun yıllar kullanılabilir.

Estetik dolgu: Dayanıklılığıyla öne çıkan estetik dolguların bakımı dikkatlice tamamlanmalıdır.

  1. Maliyet

Normal dolgu: Daha ekonomik bir seçenektir.

Estetik dolgu: Kullanılan malzeme, hastanın ihtiyacı ve işlem karmaşıklığına bağlı olarak maliyet farklılaşmaktadır.

Estetik diş dolgusu ve normal diş dolgusu arasındaki temel fark, estetik diş dolgusunun dişlerin doğal görünümünü iyileştirme odaklı olmasıdır. Hangi tür dolgu yönteminin tercih edileceği, hastanın ihtiyaçlarına, bütçesine ve estetik beklentilerine bağlı olarak değişebilir.