Diş kökü erimesi; diş kökünün yüzeyinde meydana gelen çürüme veya erozyon sonucu oluşan bir durumdur. Bu durum, dişin üzerindeki sert mine tabakasının aşındırılması veya aşınması sonucu ortaya çıkar ve zamanla dişin kökünü etkiler. Diş kökü erimesi, dişin dış yüzeylerinde görülen çürüklerden farklı bir şekilde oluşur.
Ağız ve diş sağlığına her insan dikkat etmelidir. Çeşitli nedenlerle diş ve diş eti, ağız problemleri, iltihaplanmalar ve farklı ortodontik tedaviler diş kökü erimesine sebebiyet verebilir. Oluşan diş kökü erimesinin giderilmesi için farklı tedaviler uygulanarak sorun giderilebilir. Bu noktada önemli olan sorunla karşı karşıya kalındığı zaman, uzman bir diş hekimine başvurulmasıdır.
Her rahatsızlığın, bir sebebi vardır. Bunlar bazen dikkatsizlik kaynaklı olabileceği gibi bazen de bireyin elinde olmayan sebeplerle meydana gelir. Diş kökü erimesini oluşturan nedenlerden bazıları aşağıda yer almaktadır.
Yukarıdaki nedenlerden herhangi biri veya kombinasyonu, diş kökü erimesine neden olabilir. Düzenli diş hekimi kontrolüne ek olarak iyi bir ağız hijyeni uygulamak, diş kökü erimesi riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Diş kökü erimesi belirtileri, dişlerdeki hassasiyet, diş eti çekilmesi, dişlerin küçülmesi, diş renginde değişiklik ve dişlerin gevşemesi veya kaybı gibi çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir.
Hassasiyet: Diş kökü erimesi, diş kökünün açığa çıkmasına neden olduğu için dişlerde hassasiyete neden olabilir. Sıcak, soğuk, tatlı veya asitli yiyecek ve içecekler gibi uyaranlara karşı hassasiyet yaşanabilir.
Diş eti çekilmesi: Diş etleri, diş kökü erimesiyle birlikte geri çekilebilir ve dişlerin daha uzun görünmesine neden olabilir.
Renk Değişikliği: Diş kökü erimesi, dişlerde renk değişikliğine neden olabilir. Dişler sarıya, kahverengiye veya griye dönüşebilir.
Küçülme: Diş kökü erimesi, dişlerin boyutunu küçültebilir ve şeklini değiştirebilir.
Dişlerin gevşemesi veya kaybı: Diş kökü erimesi ilerledikçe, dişler daha gevşek hale gelir ve hatta diş kaybına neden olabilir.